Több tízezer új növény díszíti majd a Rákóczi utat

A város közgyűlése már 2008-ban meghatározta a főbb szempontokat Rákóczi út-Vasútkert revitalizációjával kapcsolatosan, miszerint: a japánakác fasort és a fokozatosan romló állapotú hársfasort fel kell újítani, a kiemelt vitalitású fák megtartását pedig figyelembe kell venni. Ennek megfelelően – több szakértői vélemény figyelembevételével – készültek el a tervek.

Várhatóan szerdán – november 9-én – kezdődik meg a fák leváltása a Rákóczi út-Vasútkert revitalizációja projekt keretében. Első körben a páros oldalon végzi a közmű rekonstrukciós munkálatokat akadályozó fák vágását a kivitelező, majd a középső sétányon és a Vasútkertben végez munkálatokat.

A középső sétányon a jó állapotú japánakácok megmaradnak, illetve előnevelt nyugati ostorfával történnek a pótlások. A sétányt árnyéktűrő sövények, talajtakaró cserjék, egynyári ágyások, óriáscserepekben dísznövények díszítik majd. 248 méter hosszúságban lesz örökzöld és lombhullató nyírt cserjékből sövény, mellette 5100 db növény cserjefoltok létesítésére, 19.000 db talajtakaró, évelőágyásban, 6.300 db díszfű, sás, páfrány, 22.700 db hagymás növény (nárcisz, tulipánok, gyöngyike). A Bercsényi utca felől faliget alakul ki, ahova előnevelt gömbkőrist telepítenek.

A revitalizáció során a járdák mentén egységes, előnevelt 40-45 centiméter törzskörméretű, 3 méter magas déli ostorfa fasort telepítenek. A fák körül egynyári virágok, cserjék lesznek.

A Vasútkertben a zöldfelületek karakteres formája megmarad. A rossz állapotú, balesetveszélyes fák helyére szintén előnevelt, nagyméretű vegyes fafajú lomhullatókat és örökzöldeket telepítenek, mellette 277 méter hosszúságban nyírt sövényt, 4.000 db örökzöld és lombhullató cserjét, valamint 1.500 db évelőt.