Természettudományos laboratórium a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban

A Bányai Júlia Gimnáziumban szeptember óta teljes kapacitással működik a TÁMOP 3.1.3-10/2 pályázat keretében kialakított természettudományos laboratórium. Mint ismeretes, az önkormányzat 215,29 millió forint uniós és hazai forrást nyert a fejlesztésre.

Amellett, hogy az új laboratóriumban 17 másik iskola diákjai végezhetnek a fizika, a kémiai vagy a biológia tantárgyhoz kapcsolódó kísérleteket, a Bányai diákjai is egyre többet kísérleteznek a tanórákon és a szakkörökön.
Jelentős segítség ez a laboratórium a természettudományok megszerettetésében, és a pályára irányításban is, hiszen aki ilyen területen szeretne továbbtanulni, annak fontos, hogy minél hamarabb megismerkedjen a kísérletezéssel és a csoportos munkával. Ezt segíti az is, hogy sok természettudományos verseny épül csoportmunkára. Az utóbbi időben a Bányais diákok ezeken a versenyeken egyre jobban szerepelnek. Ilyen verseny például a hagyományos Bugát Pál Komplex Természetismereti Vetélkedő, ahol az elmúlt tanévben három Bányais diákcsapat jutott a tizenhárom csapatos országos döntőbe, vagy a Földgázszállító Zrt. által rendezett Lángész kerestetik verseny, ahol az utóbbi három évben nem volt legyőzője a különböző
A laboratórium a város felé is kinyitotta kapuját. Szeptember végén a Kutatók éjszakáján több mint négyszáz vendég, köztük dr. Palkovics László felsőoktatási államtitkár, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony és dr. Ailer Piroska, a Kecskeméti Főiskola rektora nézte meg a bemutatókat és kísérletezhetett a laboratóriumban. Novemberben pedig a város 4.osztályos kisdiákjai ismerkedhettek a lehetőségekkel a Tárt kapu program keretében.Az iskola, a diákok számára fontos ez a laboratórium, fontosak a lehetőségek, de – a közkeletű nevén Öveges program – az ország számára jelentheti azt, hogy felkészültebb,a természettudományok iránt érdeklődő, azokat magas szinten művelő diákok, később szakemberek kerülnek ki a köz- és a felsőoktatásból.

Tags: Bányai, Iskola