„Rákóczi út – Vasútkert revitalizációja”: ünnepélyes zárórendezvény a Cifrapalotában

A kecskeméti Cifrapalota adott ma helyet a „Rákóczi út – Vasútkert revitalizációja” című, DAOP-5.1.2/C-09-2f-2011-0001 azonosító számú projekt sajtótájékoztatóval egybekötött zárórendezvényének. Az 1.518.767.679 forint uniós és hazai támogatású projekt keretében a kivitelezés minden helyszínen sikeresen véget ért.

Az ünnepségen Nagypál Sándor beruházásokért felelős alpolgármester mutatta be a projekt eredményeit, majd dr. Iványosi Szabó András, a Környezeti Fenntarthatóság Munkacsoport elnöke beszélt a Rákóczi út múltjáról, a beruházás előzményeiről.

Dr. Zombor Gábor polgármester záróbeszédében megköszönte mindazok közreműködését, akiknek köszönhetően a fejlesztés sikeresen lezárult. Végezetül dr. Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke mondott pohárköszöntőt.

A projekt részleteiről: mint ismeretes, a beruházás konzorciumban valósult meg, amelynek tagjai: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Kecskeméti Törvényszék, Piac- és Vásárigazgatóság, Kik-For Kft.

A Rákóczi út esetében az érintett terület revitalizációjának leghangsúlyosabb eleme a középső sétány megújítása volt, mintázatos burkolattal, teresedésekkel, ivó- és szökőkutakkal, pihenőszigetekkel, különböző élményelemekkel, fényeffektusokkal, a növényzet megújításával, kerékpárút kialakításával. Az út mindkét oldalán megtörtént a járdák átépítése. A Városi Mozi előtt lévő téren egy kis piazza jött létre, amely alapesetben továbbra is parkolóként működik. Ugyanakkor kapcsolatban van a járdával, és a középső sétánnyal. Ez lehetővé teszi, hogy rendezvények idején a forgalmi sáv lezárásával egy összefüggő, hatalmas tér alakuljon ki. A Rákóczi úton megújult üzlethelyiségek új funkciót kaptak.

A Kecskeméti Törvényszék épületének utcai homlokzata és tetőhéjazata teljesen megújult. A tetőszerkezetet statikailag megerősítették, megtörtént a falszigetelés, az oszlopok restaurálása és villámhárítót szereltek az épületre.

A Vasútkertben a zöldfelületek karakteres formája megmaradt, a revitalizáció a sétautak nyomvonalában, a rendezvénytér, a kiszolgáló épület, a játszótér, a teresedések, gördeszka pálya és különböző élményelemek létrehozásában jelent meg. A sétautak mentén szökőkutak, csobogók, térplasztikával és egyedi mintázatú térrel kombinált világítási kompozíciók jöttek létre. A Vasútkert világítási rendszere is megújult.

A Budai utcai nagypiacnál megtörtént a régóta várt lefedés úgy, hogy a szabadpiac oldalról nyitott maradt. A szabadpiac térszintje alatt mélyparkoló épült. Szintén megújult a Budai utca és az Erdősi Imre utca burkolata.