Pályázat a Népi Iparművészeti Gyűjtemény fejlesztésére

A kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjtemény fejlesztésére nyújt be pályázatot Kecskemét önkormányzata az Új Széchenyi Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében. A projekt tervezett összköltsége bruttó 50 millió forint, a pályázat százszázalékos támogatottságú.

A tervezett beruházás elemei: a főépület udvari mellékszárnyában található műhely fejlesztése, víz, csatorna bekötése, mosogató kialakítása, árnyékolás, világítás korszerűsítése, meglévő burkolat cseréje kopásálló, könnyen takarítható burkolatra,
beázás megszüntetése, projektarányos akadálymentesítés, az utcai 2 szárnyú kapu cseréje vagy a meglévő kapu átalakítása és motorizálása, eszközbeszerzés.

A fejlesztés célja olyan többfunkciós, több korosztály számára is megfelelő oktató terem létrehozása, amely közvetlen kapcsolatban áll a kiállítótérrel, mégis önálló és elkülöníthető. A helyiség mind az alkotókészséget és kreativitást fejlesztő múzeumpedagógiai foglalkozások, mind szakkörök, előadások megtartására is alkalmas lesz. A technikai, tárgyi és szakmai eszközök megújítása biztosítja az új múzeumpedagógiai programok hátterét, a továbbra is gyermek-, család- és iskolabarát múzeum működését. A virtuális pont létrehozásával hozzáférhető lesz a múzeum digitalizált adatbázisa.

A gyűjtemény arculatát meghatározó kézművesség kiegészülne a kézművesség, mint szakma oktatásával is. A tervezett modern technikai berendezések (tárgykivetítő eszköz, kamera, interaktív tábla és a hozzá tartozó eszközök) segítségével; a kép-és hanganyagokkal, a filmekkel – különös tekintettel a népművészetet, a mesterségeket, a kézművességet és a régi népszokásokat bemutató archív anyagokra – még tartalmasabbá lehet tenni a múzeumpedagógiai foglalkozásokat.

A pályázat előkészítésével és a projektmenedzseri feladatok ellátásával a közgyűlés a Kecskeméti Városfejlesztő Kft-t bízta meg.

Kategória: Hírek