Megalakult a Városfejlesztő Társaságok Országos Szövetsége

Kecskeméten alakult meg a mai napon a Városfejlesztő Társaságok Országos Szövetsége (VÁTOSZ), dr. Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációjáért felelős államtitkárának fővédnöksége alatt. A szövetség 13 alapító tagja: Békéscsaba, Budaörs, Budapest III. kerület, Budapest V. kerület, Dorog, Dunaújváros,
Gyöngyös, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Ózd, Pécs és Szentgotthárd városfejlesztő társaságai. A szövetség elnökévé Uhlig Ritát, a főszervező Kecskeméti Városfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatóját választották. Az elnök-helyettesek Sági Péter (Dunaújváros) és Virágh Zoltán (Nyíregyháza). A felügyelőbizottság tagjai: Szőke Balázs (Budaörs), Lengyel Katalin (Miskolc) és Tengely András (Ózd).


Az ünnepi alakuló ülésen dr. Zombor Gábor, a házigazda Kecskemét polgármestere a városfejlesztés történelmi pillanatának nevezte a szövetség megalakulását. Mint mondta, a városfejlesztő cégek összefogása azt jelenti, hogy tudásukat, tapasztalatukat egymással megosztva a városok képesek lesznek még hatékonyabban lehívni az uniós forrásokat.
Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kommunikációs főosztályvezetője dr. Petykó Zoltánnak, az NFÜ elnökének és dr. Molnár Ágnes államtitkárnak üdvözletét hozta, valamint azon üzenetüket, hogy a szövetség mielőbb bővítse a kört, minél több város csatlakozzon. „Az NFÜ-ben azért vagyunk, hogy a lehető leghatékonyabban használjuk fel az uniós forrásokat” – mondta a főosztályvezető, aki hozzátette: ebben lesz a hazai gazdaság segítségére a VÁTOSZ.
Uhlig Rita az ünnepségen bejelentette: máris újabb városok jelezték, hogy mielőbb csatlakozni szeretnének a szövetséghez. Az elnök asszony a városfejlesztéssel kapcsolatosan úgy fogalmazott: ez az a munka, amely komplex tudást igényel, hiszen a kultúrától az oktatáson át, az infrastrukturális beruházásokig mindenütt jelen van. Igaz ez Kecskemétre is, ahol a Városfejlesztő Kft. jelenleg 15 pályázatot menedzsel, közel 200 milliárd forint összértékben.

Kategória: Hírek