Kecskemét Megyei Jogú Város közvilágítási hálózatának korszerűsítése – I-II. ÜTEM

A kivitelező gyors munkájának köszönhetően határidő előtt megvalósult a Kecskemét közvilágításának korszerűsítését megvalósító fejlesztés.
A csaknem 1 milliárd forint bekerülési költségű projekt keretében Kecskemét 11.909 közterületi lámpájából 5.350 darabot cserélnek le korszerű, energiatakarékos LED-es fényforrásra. A fejlesztés akár 90 millió forintos megtakarítást eredményezhet éves szinten a városnak.

Egyebek mellett a közvilágítás költségeinek csökkentésére keresett megoldást a kecskeméti önkormányzat, amikor elkészíttette a város és közigazgatási területe teljes közvilágítási hálózatának felülvizsgálatát, korszerűsítési, illetve energiahatékonysági koncepcióját. Ennek kidolgozása során a helyszíni adottságok és a világítási feladatok figyelembevételével a városépítészeti, továbbá a rövid- és hosszú távú városfejlesztési szempontokat is szem előtt tartó, energia-hatékony műszaki megoldásokat kerestek a szakemberek.
A tervek valóra váltására 2013. februárban kínálkozott esély, amikor egy pályázat keretében a bekerülési költség 85 százalékát megpályázta, és meg is nyerte Kecskemét. A 839 millió 800 ezer forint uniós és hazai támogatás mellett a 140 millió forint önerőt is eredményesen pályázta meg a város, az önerő alapból.
Ennek köszönhetően – két ütemben, két pályázati csomag segítségével – történhet meg most az 5.350 darab lámpatest cseréje, az alábbiak szerint:
I. ütem
KEOP-5.5.0/A/12-2013-0186
„Kecskemét Megyei Jogú Város közvilágítási hálózatának korszerűsítése – Árpád város, Belváros, Homokbánya, Hunyadiváros, Kisfái, Nagykörúton belül, Talfája, Ürgés”
Támogatás: 488.750.000.-

II. ütem
KEOP-5.5.0/A-12-2013-0180
“Kecskemét Megyei Jogú Város közvilágítási hálózatának korszerűsítése – Bethlenváros, E75-ös út, Ipari park, Katonatelep, Máriaváros, Szent István város”
Támogatás: 351.050.000.-

A beruházás kivitelezésében 10-15 kosaras autó, 10 egyéb kiszolgáló jármű, és 40-50 szakember közreműködött. A forgalomszabályozást is igénylő helyszíneken a szerelés fennakadásokat nem okozott, az esetleges torlódást okozó munkarészeket a lehető legrövidebbre szorították. Az EDF Démász Hálózati Elosztó Kft. a kivitelezés idején folyamatosan együttműködött a kivitelezővel, rugalmas, támogató hozzáállással segítette a munkák végrehajtását.
A korszerűsítés nyomán leszerelt mintegy 900 darab lámpatest kihelyezése az engedélyeztetési eljárások után, várhatóan nyár végén indulhat el azokon a területeken, ahol szükség van ilyen irányú fejlesztésre.

Kategória: Referenciák