Forgalomszámlálás – Kecskemét elővárosi közlekedési rendszereinek fejlesztése érdekében

A „Kecskemét Megyei Jogú Város elővárosi közlekedési rendszereinek fejlesztése” projekt keretében május 23-án forgalomszámlálás lesz, amely egyes közutakat, vasútvonalakat és vasútállomásokat, távolsági autóbuszjáratokat és azok megállóit érinti.

Mint ismeretes, Kecskemét Önkormányzata az elővárosi közlekedési rendszereinek fejlesztésére nyújtott be pályázatot, amely keretében egyebek között több közutak,
vasútvonalak fejlesztését, P+R parkolók kialakítását, intelligens közlekedési rendszerek kialakítását tervezi. Első körben a Megvalósíthatósági Tanulmány (MT) elkészítésére nyert 401.875.000 forint uniós és hazai támogatást.
Az MT részeként megtörténik a közlekedési szokások felmérése és a forgalomszámlálás, amelyet a tanulmány készítői (az UTIBER-UVATERV Konzorcium) Kecskemét tágabb vonzáskörzetében végeztetnek el.

Az autóbuszjáratokra vonatkozó felmérésben 17 település érintett: Lajosmizse, Hetényegyháza, Ballószög, Helvécia, Ágasegyháza, Izsák, Jakabszállás, Városföld, Kiskunfélegyháza, Bugac, Szank, Kiskunmajsa, Nyárlőrinc, Lakitelek, Tiszaug, Tiszakécske és Nagykőrös. E településeken a kérdezőbiztosok a megállókban várakozóknak az utazási szokásaikra vonatkozó kérdéseket tesznek fel, mellette számolják, hogy hány fel- és leszálló van, illetve hány fő utazik az adott járaton.

A MÁV-ra vonatkozó felmérésben szintén kérdezés és utasszámlálás történik, Cegléd, Nagykőrös, Kiskunfélegyháza és Kecskemét állomásokon, valamint a Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza, a Lajosmizse-Kecskemét, a Kecskemét-Tiszakécske és a Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Kiskunmajsa vonalakon vonaton, utazás közben.

A közúti forgalomszámlálás a következő csomópontokat, utakat érinti: a 5214. és 5218. jelű utak csomópontja Kerekegyháza határában, az 52. sz. főút és 5301. jelű út csomópontja, a Kadafalva és Ballószög felé vezető 53101. jelű összekötőút, a Helvécia felé vezető 53102. jelű összekötőút. A közúti forgalomszámlálás során 5 járműosztály és a kerékpáros forgalom felmérése történik. Úgynevezett kikérdezés nem lesz, tehát a járműveknek nem szükséges megállniuk.

A felmérés során a kérdezőbiztosok kitűzővel rendelkeznek. A május 23-ai dátum kedvezőtlen időjárás esetén egy nappal módosulhat.

Kérjük a lakosság szíves együttműködését annak érdekében, hogy a projekt előkészítése sikeres legyen.

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata