Értékek élménye- Gyűjtemények háza Kecskeméten (DAOP 2.1.1/B-09-2009-0019)

DAOP 2.1.1/B-09-2009-0019
Kedvezményezett: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata
Elnyert támogatás: 254.971.879 Ft
A projekt teljes költsége: 299.971.879 Ft

2011. október 11-én megkezdődött és 2012. július végéig tart a Bozsó Gyűjtemény felújítása, bővítése., a VER-BAU Kft. kivitelezésében. Az „Értékek élménye-Gyűjtemények háza” Kecskeméten, a Bozsó Gyűjtemény fejlesztése című projekt a Dél-Alföldi Operatív Program keretében valósul meg. Az elnyert uniós és hazai támogatás 254 971 879 forint, a teljes költség 299 971 879 forint. Az önerőt a kedvezményezett Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata finanszírozza. A projektmenedzsment feladatokat a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. látja el.

A Bozsó Gyűjtemény már jelenleg is az ország egyik legnagyobb olyan magángyűjteménye, mely egyidejűleg képzőművészeti, néprajzi és iparművészeti kiállítás, kvalitásos műtárgy állománnyal.

A projekt során a gyűjtemény Fecske utcai épületi szárnya teljesen megújul, tetőterét beépítik, a jövőben további, a város számára értékes gyűjteményeknek adhat helyet. Megtörténik a kialakuló és a meglévő épületrészek összekötése. Úgynevezett „kiállító raktár” alakul ki, amelyet kutatók látogathatnak, a Fecske utcai szárny földszintje pedig időszaki kiállításoknak ad majd helyet, ahol a fiatal művészek bemutatkozása mellett úgynevezett „Brand-kiállítások” megszervezésére is mód nyílik. Számos új múzeumi látogatóbarát szolgáltatás jön létre. A pályázati keretek között tervezett új szolgáltatások bevezetésének célja: a régióban különlegesnek és egyedinek számító – multikulturális, interaktív és családbarát – múzeumi kínálat megteremtése, amely regionális, de akár országos érdeklődésre is számot tarthat.

A cél, hogy az egészséges emberek és a fogyatékkal élők számára egyaránt látogatóbarát, interaktív szolgáltatások alakuljanak ki. Ilyenek lesznek például a makettek, érintőképernyős információs pultok, akadálymentesítés, „braille” feliratok, több nyelvű audio-guide rendszer. A projekt eredményeként olyan családi programokra lesz lehetőség, amelyek keretében a gyermekek és szüleik különböző művészeti, kézműves és gasztronómiai foglalkozásokon vehetnek majd részt, autentikus környezetben. Ezenkívül óvodai és iskolai csoportok számára gyakorlati művészeti órákat lehet tartani, szakemberek irányítása mellett. A múzeum újonnan kialakítandó üzletében ajándéktárgyak vásárlására is lehetőség lesz.