Elkezdődött a platán otthon korszerűsítése

Elkezdődött Kecskeméten a Platán Otthon korszerűsítése. A fejlesztésre 179.99 millió forint uniós és hazai támogatást nyert Kecskemét Önkormányzata. A kivitelezést közbeszerzési eljárás keretében a Mega-Sped Kft. nyerte el. A projekt zárásának tervezett időpontja: 2015. augusztus 15. A helyszínre látogatott Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere.

Időszerűvé vált Kecskeméten a Platán Otthon idősek otthona részlegének felújítása, épület-toldásos átalakítása. Ezt indokolta elsősorban, hogy a városban – lévén megyeszékhely, megyei jogú város – intenzív az idősotthoni ellátásra várakozók számának növekedése.

A mai helyszíni bejáráson Szemereyné Pataki Klaudia elmondta: a Platán Otthon ellátottai számára a jelenleginél kedvezőbb körülményeket kell biztosítani. Az önkormányzat elsődleges célja, hogy az otthon lakói méltó életfeltételek között, boldog, egészséges időskort élhessenek meg. Túl ezen, a pályázat forrása megteremti azt a lehetőséget is, hogy a Platán Otthon megfeleljen minden jogszabályi feltételnek. A polgármester kiemelte: az átépítés megkezdése előtt az ellátottakat rendben átköltöztették az Izsáki úti nővérszálló épületébe, amiért külön köszönet jár a tulajdonos Magyar Nemzeti Banknak és a GYEMSZI-nek. Végezetül hozzátette: terv az is, hogy a hetényegyházi telephelyen ellátottakat a Platán Otthon Szent László városi telephelyére költöztetik majd át.

A korszerűsítés csak pozitív eredményeket hozhat az itt élők részére, ugyanis az életterük kibővül, komfortosabbá válik és sokkal jobban meg tudják őrizni személyes intimitásukat. A foglalkoztatások színvonala javulhat, hiszen az egymástól elválasztott helységekben sokkal jobban csoportorientált, személyre szabott foglalkozásokat lehet végezni.

A projekt keretében 120 férőhelyet és a meglévő alapterületből 1575,67 négyzetmétert érint a korszerűsítés. Az új építés, bővítés: 169,27 négyzetméter lesz, így a fejlesztést követően az alapterület mintegy 1745 négyzetméterre bővül.

Az épület 1981-ben épült és átadása óta – a fűtéskorszerűsítés kivételével – jelentősebb felújítás nem történt. A jelenlegi korszerűsítési munkálatok során a válaszfalak áthelyezésével, a régi nyílászárók megszüntetésével, átalakításával, újak elhelyezésével átrendeződik a helyiségek belső elosztása. Megváltoznak a funkciók, egyebek között meglévő szobák átalakításával jön létre az új nővérpult, büfé, közösségi tér, a jelenlegi nővérszobát, orvosi szobát, foglalkoztató helyiséget és egyéb kiszolgáló helyiségeket pedig a lakók számára alakítanak át tágas szobákká. A bővítés során új helyiségként jön létre a női öltöző a hozzá tartozó helyiségekkel, egy elkülönített betegszoba öltözővel és vizes blokkal, egy 3 ágyas és két 1 ágyas szoba, orvosi szoba és gyógyszer raktár. A jövőben minden szobához tartozik majd vizesblokk és terasz.

Informatikai eszközök vásárlásával megtörténik az internetes elérés és olvasópont kialakítása, kifejezetten a lakók számára. A munkálatok ideje alatt az önkormányzat együttműködő partnere a Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége..

További információ: www.kecskemet.hu/platanotthon

Fotó: Banczik Róbert

Kategória: Energiahatékonyság
Tags: Platán