ELINDULT KECSKEMÉTEN A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS OKTATÁS MEGÚJÍTÁSA

A természettudományos tantárgyak érthetőbbé, szerethetőbbé tétele a célja annak a fejlesztésnek, amely ma vette kezdetét Kecskeméten. „A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban” című projekt 215.299.350 forint uniós és hazai támogatással valósul meg.

A sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepélyes nyitórendezvényen dr. Zombor Gábor polgármester beszédében üdvözölte a számos kecskeméti intézményt érintő projekt elindulását. Mák Kornél alpolgármester a fejlesztés részleteiről tájékoztatta a jelenlévőket, Lukács Lajos, a Bányai Júlia Gimnázium igazgatója pedig a projektben résztvevő intézmények nevében mondott köszönetet. Az ünnepség keretében a gimnázium diákjai Kiss Róbert felkészítő tanár vezetésével tartottak előadást, bemutatva legfrisebb természettudományos kutatásukat.

A rendezvényen elhangzott: „A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban” című, TÁMOP-3.1.3-10/2-2010-0006 azonosító számú projekt gazdája, kedvezményezettje

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 215.299.350 forint. A fejlesztés az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A XX-XXI. század gazdasági bevételeket termelő egyik húzó ágazata a műszaki- és természettudományos terület. Egyre több olyan rendezvényt, versenyt hirdetnek meg már az általános- illetve középiskolás korosztály számára, amelyeken a sikeres szereplés feltétele a diákok természettudományi tudása mellett a csapatmunka, vagy az előadói kompetenciák megléte. Így kifejlődhetnek a tanulókban azok a képességek, amelyek a későbbi felsőoktatási tanulmányaik során hasznosak lesznek. Ma már a műszaki tudományok és a természettudomány ugyanúgy az egyetemes kultúra része, mint a képzőművészet, az irodalom vagy a zene.

A fejlesztés lényeges célja, hogy kísérletekkel, gyakorlatokkal érthetőbbé, szerethetőbbé tegye a tanulók számára a természettudományos tantárgyakat. A projekt során modern természettudományos közoktatási laboratórium jön

létre a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium első emeletén lévő, egymásba nyíló biológiai és kémiai szaktantermek, laboratóriumok és szertárak helyén, jelentős eszközfejlesztéssel. Szintén pályázati forrásból történik a megfelelő szakemberek – labóratórium vezetője és két laboráns – bérének finanszírozása, valamint számos pedagagógus képzése.

A pályázat során követelményként fogalmazódott meg, hogy a kialakuló laboratórium több feladatellátási helyet szolgáljon ki. Ezért együttműködés jött létre a Bolyai János Gimnáziummal, a Katona József Gimnáziummal, a Kecskeméti Főiskola Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Óvodájával, a Kecskeméti Humán Középiskola, Szakiskola és Kollégium Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskolájával, Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakközépiskola és Szakiskolájával, Németh László Gimnáziumával, Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakközépiskola és Szakiskolájával, Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolájával, a Kecskeméti Műszaki Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskolájával, a Kecskeméti Református Általános Iskolával, a Kecskeméti Református Gimnáziummal, a Széchenyivárosi Övoda és Általános Iskola Arany János Általános Iskolájával, Lánchíd Utcai Általános Iskolájával és Móra Ferenc Általános Iskolájával, a Belvárosi Óvoda és Általános Iskola Zrínyi Ilona Általános Iskolájával és Magyar Ilona Általános Iskolájával, valamint a Kálmán Lajos Óvoda, Általános Iskola és Művelődési Ház Kadafalvi Általános Iskolájával. A projektben összesen 18 feladatellátási hely vesz részt, amelyek rendszeresen tartanak majd tanórákat a természettudományos laboratóriumban.

Kategória: Hírek