Covenant Twinning projekt

Teljes költség: 116.000 euró
Szükséges önerő: 29.000 euró

A város képviselő-testületének 2011. május 26-án hozott határozata értelmében Kecskemét is belép a „Covenant of Mayors” Polgármesterek Szövetségébe. Ennek tagjaként, mint konzorciumi partner csatlakozik a Covenant Twinning projekthez. Ez utóbbit az Intelligent Energy Europe (IEE) 2007-2013 programon belül hirdették meg. Az IEE célja, hogy ösztönözze a csatlakozó partnereket az energiatakarékosság, energiahatékonyság megvalósítására, valamint arra, hogy minél szélesebb körben használják a megújuló energiákat. A Covenant Twinning keretében a csatlakozó partnerek a fenntartható energiára vonatkozó cselekvési terv kidolgozása révén vállalják, hogy szén-dioxid kibocsátásukat az 1990-es bázisértékhez képest 2020-ra több mint 20 százalékkal csökkentik. A tagoknak úgynevezett „Energianapokat” is szervezniük kell. Kecskemét tervei között szerepel, hogy a programba bevonja a környező kisebb településeket, és továbbadja számukra a projekt tapasztalatait.
A további konzorciumi partnerek: Olaszország, Svédország, Görögország, Románia, Csehország, Bulgária, Málta és Észtország egyes önkormányzatai.
A projekt teljes költsége 116 ezer euró, amelyhez az önkormányzat részéről 29 ezer euró (mintegy 7,8 millió forint) önerő szükséges. Ezt a város a 2012-2014-es évek költségvetésében biztosítja.
A pályázat teljes lebonyolításával, illetve a fenntartható energia cselekvési terv elkészítésével az önkormányzat a Kecskeméti Városfejlesztő Kft.-t bízta meg.

Kategória: Hírek