Befejeződött a Platán Otthon korszerűsítése

IMG_5301 2 IMG_5264 2Határidőre befejeződött Kecskeméten a Platán Otthon korszerűsítése. Az önkormányzat a fejlesztésre 179,99 millió forint uniós és hazai támogatást nyert.

Időszerű volt Kecskeméten a Platán Otthon idősek otthona részlegének felújítása, épület-toldásos átalakítása. Ezt indokolta elsősorban, hogy a városban – lévén megyeszékhely, megyei jogú város – intenzív az idősotthoni ellátásra várakozók számának növekedése. Városunkban két nagy idősotthon van, mintegy 400 fő befogadására alkalmas kapacitással, ami jóval kevesebb a szükségesnél.

A fejlesztést indokolta az is, hogy a Platán Otthon idősotthoni ellátottai számára a korábbinál kedvezőbb körülményeket kell biztosítani. Az önkormányzat elsődleges célja volt, hogy az otthon lakói méltó életfeltételek között, boldog, egészséges időskort élhessenek meg. A TIOP-pályázat forrása megteremtette azt a lehetőséget is, hogy a Platán Otthon megfeleljen minden jogszabályi feltételnek.

A korszerűsítés pozitív eredményeket hozott az itt élő emberek részére, ugyanis az életterük kibővült, komfortosabbá vált és immár sokkal jobban meg tudják őrizni személyes intimitásukat. A foglalkoztatások színvonala javult, hiszen az egymástól elválasztott helységekben sokkal jobban csoportorientált, személyre szabottabb foglalkozásokat lehet végezni.

A projekt keretében 120 férőhelyet és a korábbi alapterületből 1575,67 négyzetmétert érintett a korszerűsítés. Az új építés, bővítés 169,27 négyzetméter, így a fejlesztést követően az alapterület mintegy 1745 négyzetméterre bővült.

Az épület 1981-ben épült és átadása óta – a közelmúltban történt fűtéskorszerűsítés kivételével – jelentősebb felújítás nem történt.

A korszerűsítési munkálatok során a válaszfalak áthelyezésével, a régi nyílászárók megszüntetésével átalakításával, újak elhelyezésével átrendeződött a helyiségek belső elosztása. Megváltoztak a funkciók, egyebek között meglévő szobák átlalakításával jött létre az új nővérpult, büfé, közösségi tér, a korábbi nővérszobát, orvosi szobát, foglalkoztató helyiséget és egyéb kiszolgáló helyiségeket pedig tágas szobákká alakították át.

A bővítés során új helyiségként jött létre a női öltöző a hozzá tartozó helyiségekkel, egy elkülönített betegszoba öltözővel és vizes blokkal, egy 3 ágyas és két 1 ágyas szoba, orvosi szoba és gyógyszer raktár.

Informatikai eszközök vásárlásával megtörtént az internetes elérés és olvasópont kialakítása, kifejezetten a lakók számára.

A projekt lehetőséget nyújtott arra is, hogy a fejlesztéssel járó változásokra a munkatársakat és a lakókat felkészítsék. A munkálatok ideje alatt az önkormányzat együttműködő partnere a Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége volt, amelynek tagjai részt vettek az otthon mindennapjaiban, valamint a foglalkozásokon, túl ezen információt és segítséget nyújthattak.

Bővebb információ: www.kecskemet.hu/platanotthon

Tags: Platán