738 millió forint támogatással újul meg a belváros

Jóváhagyta a közgyűlés a „Szabadság tér és környezetének funkcióbővító városrehabilitációja” című projekthez kapcsolódó konzorciumi meggállapodás aláírását. A pályázatot az önkormányzat a Kik-For Kft. és a Kecskeméti Református Egyházközség bevonásával valósítja meg.

A fejlesztésre Kecskemét mintegy 738 millió forint uniós és hazai támogatást nyert, a finanszírozás 100 százalékos.

A funkcióbővítő városrehabilitációs program részeként az önkormányzat megújítja – a rekreációs és turisztikai igényeknek megfelelően –, vonzóbbá teszi a Szabadság tér és környezetének (Kálvin tér, Kéttemplom köz) műszakilag leromlott gyalogos és zöldfelületi rendszerét, hiszen ez a város egyik leglátogatottabb, legkedveltebb rekreációs és idegenforgalmi övezete.

Ezen a belvárosi területen kiemelt igény mutatkozik megfelelő minőségű és számú parkolóhely iránt is, amelyet a Kálvin téren és a Szabadság tér északi, észak-nyugati részében lehet biztosítani, a keramit burkolattal ellátott parkolók műszaki színvonala azonban leromlott, így felújításuk halaszthatatlan.

A projekt keretében hasonlóan fontos célként fogalmazódik meg a Kéttemplom köz „bevásárló utcává” fejlesztése, amely nem csak az üzletportálok és homlokzatok egységes megújítását foglalja magában, hanem egy üzlethelyiség átalakítását, felújítását is.

A projekt keretében megvalósítani tervezett gazdasági tevékenység, valamint a projekten kívül ugyancsak az utcában megvalósuló magánerős üzlet-átalakítás a Kéttemplom köz kiskereskedelmi és vendéglátó jellegének erősítését és a foglalkoztatás bővítését egyaránt szolgálja.

A „bevásárló utca” megújítását indokolja továbbá, hogy a belvárosi akcióterületen felújított utcák esetében minden üzlethelyiség kiadása megtörtént, ugyanakkor a javuló gazdasági környezetnek köszönhetően a kiadó üzlethelyiségek iránti kereslet növekszik.

Fontos eleme a beavatkozásnak a Kecskeméti Református Egyházközség (mint konzorciumi tag) funkciójában bővülő parókiaépületének külső felújítása (homlokzatfestés és portálcsere). A beavatkozást indokolja, hogy a 150 éves épületen több évtizede történt utoljára külső homlokzati felújítás, a vakolat több helyen sérült, a festés megkopott, és egyre kevésbé tud megfelelni – a műemlék jelentőségű területen – a lakosság elvárásainak.

Az eredeti, leromlott állapotú fa nyílászárókat az 1970-es évek végén fémkeretes, rosszul hőszigetelő, az épület jellegéhez egyáltalán nem illő portálokra cserélték, amelyek nem csak

esztétikailag kifogásolhatók, de a mai kor hőszigetelési és energiahatékonysági elvárásainak sem felelnek meg.

A parókia épületének külső megújítását az is indokolja, hogy a tulajdonos a projekt keretén kívül elkezdi a belső terek átalakítását. Olyan új kulturális és közösségi célokat szolgáló termek kialakítását kezdik el, amelyek egyszerre képesek kiszolgálni a hitéleti összejövetelek igényeit és az oktatási célokat, valamint helyet biztosítanak a széles nyilvánosság számára, különböző civil rendezvényekhez, előadásokhoz és zenei programokhoz.

A projekt keretén belül a következő társadalmi programok valósulnak meg:

• “Szeresd a belvárost” közösségfejlesztési, kulturális és sport program

• Környezetvédelem és energiatakarékosság a mindennapokban (Programalap keretében)

• Belvárosi közösségfejlesztő és szabadidős programok, rendezvények (Programalap

keretében)

• “Közlekedj okosan!” közlekedési szemléletformáló program (Programalap keretében)

A projekthez kapcsolódóan a következő két beruházás keretében kerül magántőke bevonásra:

• Inmenso Kft.: vendéglátó ipari tevékenység, édesipari termék gyártás, regisztrált

élelmiszer előállító hely megvalósítása.

• TVG Invest Kft.: Kecskemét, Nagykőrösi utca 7-9 szám alatt társasház építése (21 db

lakás, 2 db üzlethelység, 19 db parkolóhely).

A munkálatok hamarosan elkezdődnek, és 2015 második negyedévében fejeződnek be.

Kategória: Referenciák