Rákóczi út – Vasútkert revitalizációja

DAOP 5.1.2/C-09-2f-2011-0001
Kedvezményezett: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata
Elnyert támogatás: 1.518.767.697 Ft
A projekt teljes költsége: 2.115.898.062 Ft

A Kecskemét belvárosának jelentős megújítását szolgáló projekt  konzorciumban valósul meg, amelynek tagjai: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Piac- és Vásárigazgatóság, a Kik-For Kft. valamint a Bács-Kiskun Megyei Bíróság.

A kivitelezés három fő helyszíne a Rákóczi út (azon belül a bírós épülete és három üzlet is), a Vasútkert valamint a Budai utcai nagypiac.

Rákóczi út:

Az érintett terület revitalizációjának leghangsúlyosabb eleme a középső sétány megújítása. A sétaút helyenként mintázatos burkolatot kap, teresedések, ivó- és szökőkutak, pihenőszigetek jönnek létre, különböző élményelemek, világítás és fényeffektusok díszítik majd. Ez utóbbi változatosságát egyebek között taposólámpák segítik.

A középső sétány fasorában a jó állapotú japánakácok megmaradnak, az eltávolított fák helyére 3 méter magas, mintegy 45 centiméter törzskörméretű nyugati ostorfát telepítenek. Mellette 248 méter hosszan lesz örökzöld és lomhullató cserjékből nyírt sövény, 5100 darab növényt telepítenek cserjefoltok létesítésére, 19.000 darab kerül évelőágyásba, 6.300 darab díszfű, sás és páfrány, valamint 22.700 darab hagymás növény (nárcisz, tulipán, gyögyike) telepítése történik.

Az út mindkét oldalán megtörténik a járdák átépítése. Az új burkolati elemek visszafogott mintázatában váltakozik majd a természetes kő és a beton térkő. Előnevelt, 3 méter magas, 40-45 törzskörméretű déli ostorfából lesz új, egységes fasor, a telepített fák körül pedig kissé kiemelt keretezés készül, benne egynyári virágokkal, cserjékkel. A kétszer egyirányú gépkocsi forgalmi sávok és a járdák között parkolósáv lesz, amelynek beton térkő elemei színükkel és formájukkal egyaránt jelzik a funkcionális elkülönülést. A bíróság felőli oldalon lévő egyik forgalmi sáv helyén alakul ki a kétirányú kerékpárút, a Rákóczi út teljes hosszában.

A Városi Mozi előtt lévő téren egy kis piazza jön létre, amely alapesetben továbbra is parkolóként működik. Ugyanakkor kapcsolatban lesz a járdával, és a középső sétánnyal. Ez lehetővé teszi, hogy rendezvények idején a forgalmi sáv lezárásával egy összefüggő, hatalmas tér alakuljon ki. A megyei bíróság épületének utcai homlokzata és tetőhéjazata teljesen megújul. A tetőszerkezetet statikailag megerősítik, megtörténik a falszigetelés, az oszlopok restaurálása és villámhárítót szerelnek az épületre.

A Rákóczi út teljes világítása átépül, a területre ugyanolyan típusú kandeláberek kerülnek, mint amilyenek a főteret díszítik. A lakó- és középületeket ellátó közművezetékek elöregedett és kis kapacitású szakaszainak cseréje is megtörténik.

A Rákóczi úton több üzlethelyiség is megújul. A 18. szám alatt két multifunkcionális üzlethelyiség jön létre, amely elegáns kereskedelmi-szolgáltató, illetve kulturális-képzőművészeti funkciók befogadására vagy idegenforgalmi és turisztikával összefüggő tevékenységek kialakítására lesz alkalmas. A 26. szám alatti üzlettér belső felújítása a Rákóczi út korábbi kiskereskedelmi funkciójának és városi korzó jellegének erősítését célozza. A 20. szám alatti egykori cukrászda helyiségei teljesen megújulnak.

Vasútkert:

A Vasútkert zöldfelületének karakteres formája megmarad, a revitalizáció a sétautak nyomvonalában, a rendezvénytér, a kiszolgáló épület, a játszótér, a teresedések és különböző élményelemek létrehozásában jelenik meg.

A Rákóczi útról átvezető gyalogátkelő egy teresedésbe érkezik, amely három felé osztja a gyalogos forgalmat, és itt vezet át a kerékpárút is. A fő gyalogút egyenesen a vasútállomás főbejáratához vezet, fasorral, pihenőpadokkal szegélyezett lesz. Ehhez a gyalogúthoz kapcsolódik a kör alakú rendezvénytér szabadtéri színpaddal, amely úgynevezett arénás nézőtérként működhet. A tér alkalmas lesz arra is, hogy 16-20 mobil sátornak, pavilonnak helyet adjon. Ezek közműellátását kiépített csatlakozások biztosítják majd. A tér mellett épül fel a kiszolgáló épület, benne időszakosan üzemelő büfével, mosdóval, technikai raktárral, illetve a rendezvényekhez szükséges vezérlő helyiséggel.

A rendezvénytér körül kiemelt lejtős nézőtér park felé eső karéja mentén gördeszka pálya lesz, különböző akadályokkal, lejtőkkel, korlátokkal, ugratókkal.

Új sétaút hálózat alakul ki, amely végleges formájában pótolja  majd a volt KTE pályán sokak által kedvelt futópályát is. A sétautak mentén szökőkutak, csobogók, térplasztikával és egyedi mintázatú térrel kombinált világítási kompozíciók jelennek meg. Kialakul egy játszótér, lengő- és mérleghintával, homokozóval, játszóházakkal, rugós játékszerekkel, pihenőpadokkal.

A Vasútkert világítási rendszere megújul. A kandeláberek kihelyezése mellett a szökőkutak díszkivilágítása, a csomópontoknál kialakított világítási kompozíciók, a rendezvénytér „fényszőnyege” és helyenként taposólámpás lombvilágítás teszi teljessé a képet.

A rossz egészségi állapotú, balesetveszélyes fákat leváltják. Az új telepítések  között lesznek előnevelt, nagyméretű vegyes fafajú lomhullatók és örökzöldek, 277 méter hosszúságban nyírt sövény, 4.000 darab örökzöld és lomhullató cserje, valamint 1.500 darab évelő.

Budai utcai nagypiac:

A funkcióbővító beruházás keretében a megtörténik a jelenlegi szabadpiac lefedése úgy, hogy oldalról nyitott marad. A szabadpiac térszintje alatt,  3,3 méter mélységben 62 darab mélyparkoló épül. A fedett-nyitott piacrész mintegy 1.500 négyzetméter, az alatta lévő mélyparkoló szintén mintegy  1.500 négyzetméter lesz.

A piac környezetének forgalmi rendje átalakul, a Budai utcán és az Erdősi Imre utcán pedig további 29 felszíni parkoló jön létre.